Beschrijving
Het wild zwijn is een krachtig en intelligent dier dat in grote delen van Nederland, België en Duitsland voorkomt. Ze leven in familiegroepen geleid door een oudste zeug. Mannetjes (beren) leven solitair buiten bronsttijd.
Gedrag
Wild zwijnen zijn actief in de schemering en nacht. Ze wroeten in de grond naar wortels, insecten en paddenstoelen. Zeug met biggen is het meest gevaarlijk en kan snel aanvallen als zij haar jong bedreigd voelt.
Wat te doen
Blijf rustig en maak jezelf groot. Vlucht NIET — zwijnen zijn sneller dan jij. Klim in een boom als dat mogelijk is. Maak geluid van grote afstand om ze te waarschuwen. Vermijd contact met een zeug en haar biggen ten alle tijde.
Pro-tip
Op de Veluwe zijn de meeste aanvallen in de ochtend en avond. Loop luid pratend of met een wandelstok om ze vooraf te waarschuwen.
Interessant feit
Wild zwijnen kunnen tot 90 km/h rennen over korte afstanden en zwemmen uitstekend. Een volwassen beer kan 200 kg wegen.
