Beschrijving
De knobbelzwaan is de grootste vliegende vogel van Nederland en een vertrouwde verschijning op kanalen, meren en parkvijvers. Het is een beschermde soort. Herkenbaar aan de oranje-rode snavel met zwarte knobbelknop.
Gedrag
Buiten broedtijd zijn zwanen vrij rustig. Tijdens het broeden (april–juli) zijn ze echter bijzonder agressief. Ze verdedigen hun nest met hun vleugels en kunnen harde slagen uitdelen.
Wat te doen
Houd afstand van broedende zwanen. Als een zwaan zijn vleugels spreidt en zijn hals terugbuigt, is dat een waarschuwing — stap terug. Als je aangevallen wordt, bescherm dan je hoofd met je armen.
Pro-tip
Kajakkers en kanoërs: geef broedende zwanen minimaal 20 meter ruimte. Ze zijn snel op het water en aanvallen vanaf een boot zijn gevaarlijk.
Interessant feit
Een mannelijke zwaan (knob) kan zijn vleugels gebruiken om een vos te verdedigen. De slagkracht van een zwanenvleugel kan een arm breken.
