Beschrijving
De das is een krachtige, gedrongen bosbewoner met karakteristieke zwart-witte strepen op de kop. In Nederland is de das een beschermde soort die in de meeste bosgebieden voorkomt. Ze wonen in uitgebreide burchten.
Gedrag
Dassen zijn nachtactief en zelden overdag te zien. Ze zijn van nature schuw maar kunnen flink bijten als ze in het nauw gedreven worden. Ze hebben zeer krachtige kaken.
Wat te doen
Houd ruime afstand en versper nooit een burchtingang. Als een das bijt, probeer dan rustig en zwijgend terug te trekken. Duw hem niet weg met snelle bewegingen.
Pro-tip
Dassenburchten zijn herkenbaar aan de grote hopen aangegooid zand en de brede paden (15–20 cm breed). Kampeer nooit vlak bij een burcht.
Interessant feit
Een dassenburcht (set) kan tientallen jaren in gebruik zijn en honderden meters aan gangen bevatten. Sommige burchten zijn meer dan 100 jaar oud.
